Träningsvärk-Härligt men ont 2010-09-28 - 21:18:57

Vi har nog alla någon gång känt hur träningsvärk känns (om inte, rör på er för fan!). Jag hade här tänkt att avslöja anledningen till träningsvärk, och en myt om träningsvärk.


källa: http://www.friskispressen.se/fp5-03/html/vark.html

En allmän förklaring på träningsvärk är att det är små mikroskopiska skador i myofibrillerna i de så kallade z-banden. Myofibrillerna kan liknas vid tunna trådar inne i muskelfibrerna, uppbyggda av en serie av sarkomerer. Dessa är de minsta sammandragande enheterna i en muskel och de avgränsas av Z-banden.
Den värsta träningsvärken får man vid excentriskt arbete, när musklerna arbetar i en bromsande rörelse. Excentrisk rörelse är när muskeln förlängs i en rörelse t.ex. när man går ner för en trappa.

Den tidigare hypotesen var att bristningar uppstod i Z-banden, som ledde till att myofibrillerna och muskelfibrerna skadades och musklerna inflammerades. Detta har dock ifrågasatts i nya rön som menar på att träningsvärk inte är skador i z-banden utan förändringarna är ett led i bildandet av nya sarkomerer som gör att myofibrillerna förlängs och muskeln blir tåligare. Detta kan förklara varför man inte får träningsvärk igen när muskeln blir "van". Muskeln förbereder sig alltså redan under träningen för fler påfrestningar och inte för att reparera små skador i muskeln som man tidigare trodde.

Anledningen till det onda är man ännu inte säkra på, men man vet att det sker en viss svullnad av muskelfibrerna men hur det orsakar smärta är inte helt klart.

Kan man behandla träningsvärk?
Först och främst är träningsvärk helt ofarligt och om jag får säga det själv så älskar jag att ha träningsvärk för bättre kvitto på att man tränat finns inte.
Hur mycket träningsvärk man får, och hur länge den håller i sig beror dels på hur vältränad man är och dels på egna förutsättningar.  Dessa är sådant som kost, sömn och genomblödnings träning. Det går alltså att påverka återhämtningenstiden i positiv riktning.

En myt är däremot att stretching minska träningsverken. Man kan till och med få träningsvärk genom hård stretching. Däremot är stretching och rörlighets träning i övrigt positivt för att bibehålla eller öka rörligheten i muskeln.


1 kommentarer




Kommentarer


Postat av: FIONA - en ointressant vardag

min dag har också varit bra :D

2010-09-28 - 22:53:17


URL: http://lovefiona.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Till bloggens topp









Blogg listad på Bloggtoppen.se Hälsa Sport bloggar Blogglista.se BlogRankers.com Hälsa Bloggparaden Reggad på Commo.se Pinga Frisim Hälsoblogg


Nätapotek
RSS 2.0






bloglovin