Kroppens byggstenar 2010-10-01 - 18:29:29



För att kroppen skall kunna återhämta sig och att man ska växa och bli stor som mig och Johan (eller för vilken sport som helst egentligen) är det mycket viktigt med proteinrik kost.

Vad är protein och dess funktion?


Proteiner består vanligtvis av 20 olika aminosyror som är bundna i långa kedjor.  Proteiner har många nödvändiga och livsviktiga funktioner i kroppen. Hemoglobinet är ett av kroppens viktigaste protein som dom flesta känner till som det som transporterar syre till alla kroppens organ. Andra funktioner i kroppen är tex att proteiner binder ämnen för att kunna frigöra dem vid behov, eller att kroppen utvecklas som den ska. Protein är även fettförbrännande på det viset att de ökar förbränningen. Protein är mycket mer mättade än kolhydrater och mycket viktigt att konsumera för att hålla kvar befintliga muskler.

Hur mycket ska man få i sig per dag?

Man rekommenderar att en vuxen person ska få i sig 0.8 gram protein per kg kroppsvikt. Men detta är endast för att överleva enligt mig och det är mycket vanligt för de som styrketränar att ligga på minst den dubbla ransonen.
Åtta stycken av aminosyrorna i protein är livsviktiga och dessa kan inte kroppen bilda själv utan måste komma från mat eller kosttillskott.

Vad livsmedel innehåller bra med protein?

Ägg, kött, fisk, fågel, bönor och det finns även i mejeriprodukter men dessa innehåller mycket mindre om man jämför med tex kött.

Ett enkelt sätt att få i sig lite extra proteiner är genom kosttillskott vilket är standard ifall du tränar mycket då man inte alltid kan få i sig allt man behöver med bara mat.




Stay fit!




2 kommentarer




Kommentarer


Postat av: simone

underbart med protein, föredrar det i proteinform dock.. annars tonfisk, äter tonfisk till allt :P

2010-10-02 - 19:08:01


URL: http://fattybom.se



Postat av: Mohsen

Tänk på att det är viktigt i fallet kyckling huruvida den är uppväxt. En kyckling som har delat en kvadratmeter yta med 10 andra kycklingar har fruktansvärt dåliga näringsvärden jämfört med ekologisk kyckling (springa runt och vara glad i princip). Din mat måste också få träna!

2010-10-04 - 09:24:14


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Till bloggens topp









Blogg listad på Bloggtoppen.se Hälsa Sport bloggar Blogglista.se BlogRankers.com Hälsa Bloggparaden Reggad på Commo.se Pinga Frisim Hälsoblogg


Nätapotek
RSS 2.0






bloglovin